Blogg

Annas frallor

Det här receptet fick jag från min kusin Anna. Det är dessutom hämtat ur ”Nya Annas mat”, så jag tycker att vi kan kalla det för Annas frallor. 🙂 Precis som med kalljästa frallor (ex. Brötchen) är detta recept härligt, med sina långa jästtrådar. Smakar väldigt gott på hösten till en vegetarisk soppa eller ett glas O´’boy.

Receptet går att läsa via denna länk eller som foton nedan. Lycka till!

 

Brötchen

Det här receptet har blivit en ”helgklassiker” i vår familj. Jag tycker att kalljästa frallor är mycket goda (degen får sådana härliga jäsbubblor!) och att göra färdig brödet på morgonen tar ca 1h. En ledig dag är det SÅ VÄRT DET! Med goda tillbehör, varm och kall dryck och trevligt sällskap. Trevlig helg, helt enkelt! 🙂 

PS: När jag lagat receptet senaste gångerna har jag knappt behövt hälften av mjölet i steg 2 samt gräddat frallorna i åtminstone 15 min. DS.

 

Rimbobullar

Under tio års tid spelade jag fotboll i KIK – Knivsta IK. Ett av motståndarlagen i vår hemmaserie var Rimbo. Därför känns det extra ”kul” att dessa bullar härstammar från den trakten. Receptet har jag fått från min gamla granne Kia. Tack! 🙂 Jag gillar verkligen bullrecept där degen bara behöver jäsas i ett steg. Att kavla ut degen direkt tycker jag är både enklare och smidigare. Sen är det inga problem att jäsa bullarna i två timmar efter det. Lycka till – och glöm inte bullformarna, för annars försvinner mycket smör ut på plåten!

Focaccia

Min syster Evelina har varit en hejare på att baka gott focaccia-bröd sen långt tillbaka! För mig tog det 33 år innan jag testade själv. Det är enkelt och gott – och flott! Mycket olja går åt. Nästa gång ska jag nog testa med fetaost, soltorkade tomater eller skurna oliver. 🙂 Färsk rosmarin har vi hemma tack vare min makes kryddrabatt!

Potatiskakor

När du har kokt potatis som blivit över är det här ett bröd du kan baka. Det gör brödet extra saftigt och näringsrikt. Som barn tyckte jag mycket om potatislimpa, som gick att köpa i affären. Vet inte om det fortfarande säljs? 🙂 Lycka till med bakandet!

Ingredienser:

8 kokta potatisar
6 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk brödsirap
2 tsk brödkryddor
2 dl fint rågmjöl
14-15 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med den varma mjölken.
  2. Mosa ner potatisen (som gärna får vara rumsvarm, ej direkt från kylskåpet).
  3. Blanda ner salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Spar lite vetemjöl till efter jäsningen. Jäs brödet 45 min under bakduk.
  4. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Dela i fyra lika stora delar och platta ut två kakor på varje smord pl¨åt. Gör ett hål i mitten av kakan med fingret och nagga bröden med gaffel. Jäs 30 minuter på plåten.
  5. Grädda varje plåt mitt i ugnen på 230 grader, 12-14 minuter, tills de fått lite färg.
  6. Låt svalna på galler utan bakduk. Ät brödet ljummet med gott pålägg!

Scones

Nybakta scones är både gott och går fort att slänga ihop. Inga förberedelser behövs – och de smakar gott med olika slags pålägg. Just denna höst har jag fått flera burkar plommonmarmelad av vänner och släkt. Det är mumsigt! 🙂

Jag har ingen bra bild på mina scones, som jag ofta bakar till frukost. Men en handskriven lapp på receptet kommer nedan. Finns säkert fler varianter! För dig som vill äta mjölkfritt funkar sådant smör + t.ex. havremjölk bra. Valet av mjöl går också att variera utifrån behov, hälsa och vad som finns i skafferiet. Lycka till!

Kärleksmums

”Åh, vilken god kaka”, sa min bonusson när jag spontant lagat kärleksmums i augusti. Att laga kaka i långpanna är både smidigt och bra. Dock är tips att frysa in en del av rutorna om du inte ställer till fest! Enkelt att tina när du får en gäst på besök. 🙂

Receptet hämtade jag här. Lycka till!

Karelska piroger

Jag har haft släkt i Finland under hela mitt liv och lärt mig uppskatta dessa karelska piroger i tidig ålder. De är goda att äta varma med smör och ost, med äggsmör eller annat tillbehör. Eftersom corona-pandemin inte tillåtit resor mellan Sverige-Finland som vanligt fick jag baka egna piroger en dag under sommaren 2021. Receptet jag använde finns här. Istället för att koka risgrynsgröt använde jag en färdig ”risgrynskorv” från affären. Väldigt smidigt. 🙂 

 

 

Veganska rosenfrallor

När det är dags för dop i vår familj har jag passat på att baka bröd och lagt dem i frysen. Ett av recepten var rosenfrallor, som jag bakade veganska genom att använda veganskt baksmör och havremjölk. Recpetet hittade jag här. För mig är rosenfrallor = fest! 🙂 Lycka till!

 

Workshops IRL

Nu när corona-restiktionerna lättas upp har jag fått möjlighet att leda två workshops. Den första var i Kalmar 26 september med Heliga danser, en slags cirkeldans. Vi lät vi bli att hålla i varandras händer, höll avstånd och var glada över att ses IRL igen!

Den andra workshopen är i Kristianstad i  november och finns beskriven nedan. Vi sjunger sånger från Tanzania och dansar några enkla cirkeldanser ur mässan ”Din ljusa skugga”. Varmt välkommen!