Blogg

Jordärtskockssoppa

Att äta säsongsbetonat är inte bara bra för klimatet (= närodlat) utan också skönt för kroppen. Jag tror att min kusin Anna har sagt att hon tycker mycket om soppor & grytor på vintern – och jag håller med henne! 💚 Sallader och kalla såser hör våren och sommaren till.

Om du inte smakat jordärtskocka tidigare är denna soppa att rekommendera! Smidig, smakrik och sååå god! Torrosta gärna lite solros- & pumpafrön i en stekpanna, att strö över. Jag använde gul lök & grönsaksbuljong, och kokade soppan i en vanlig kastrull. Mums!

 Lycka till! ☘

/Kattis

Demensrytmik

Jättebra med detta uppmärksammade i SVT! Jag ledde demensrytmik ihop med en präst i Kristianstad 2015-2016. En härligt och värdefullt sätt att mötas i nuet och med de minnen som sitter kvar.

Aktuell forskning visar att musik och rörelse stimulerar hjärna på ett positivt sätt. Genom att få in mer dans i verksamheten hoppas man kunna ge patienter med demens en ökad livskvalitet.

– Jag hoppas och ser hela tiden att de mår väldigt bra av att få uppleva dans och rörelse och det är ett högre välbefinnande än förut, säger Hugo Tham.

Läs hela artikeln här.

Eliza-soppa

För mig är vissa maträtter nära förknippade med ett minne. I ett mysigt hem i Uppsala blev jag bjuden på denna goda linssoppa för över tio år sen! Jag minns kvällen särskilt, eftersom det var första gången jag träffade min vän Elizas nya pojkvän, som sedan blev hennes man och far till tre gemensamma barn. En god soppa. Fin samvaro. Ett gott (tyskt?) bröd. Ja, vad mer kan man önska sig en kväll…?

Variera soppan efter vad som finns hemma i ditt kylskåp & skafferi. Lätt att laga helt vegansk genom att klicka i lite iFraiche i slutet. 😊

Lycka till! ☘

/Kattis

Gröt på quinoa

Det här receptet är så enkelt att det räcker att skriva det i text. Fick även detta från Coops tidning Mersmak. Ätit den till frukost två dagar i januari och tyckte den kändes fräsch luftig och god. Går att variera på det sätt som passar dig. Tips är att koka dagen innan, ex. när du ändå sitter och äter middag i köket. Så blir morgonen lite smidigare. 😴💕

Lycka till! ☘

/Kattis

GRÖT PÅ QUINOA

  • Koka 1/2 dl quinoa per portion, enligt anvisningar på paketet.
  • Tillsätt ex. kanel, lite vanlig, rivet äpple (jag rörde ner hemgjort pläpplemos i efterhand) eller andra smaker du tycker om. Solrosfrön, russin… färsk frukt! 🍏🍌
  • Servera varm och med valfri mjölk. Jag föredrar havremjölk och min man komjölk.

Dansa ett postludium!

Igår på Kyndelmässodagen dansade vi vårt Postludium i både Stenkyrka och Gothem kyrka. Lovisa Wanngrens sång “Om vi vandrar i ljuset” passade fint på temat och rörelserna är så pass enkla att det bara är att “haka på”. Dans i cirkel är tacksamt och inkluderande, för både gammal och ung! 😊

I lördags hade vi kördag med Folkmusikmässan “I välsignan och fröjd” och är det något jag tycker mycket om så är det att leda kör! Fick denna fina kommentar efteråt av en körsångare:

Tack för idag, för att du är en så tydlig, rytmisk, rolig, trygg och supermusikalisk körledare!

Sådana ord värmer gott, tack! 💜🙏 /körledare & rytmikpedagog Kattis

 

Här ser du rörelserna till Lovisas sång:

Zucchini-lasagne

Jag ÄLSKAR lasagne! 💚 Har haft det som favoriträtt sen jag var liten och tröttnar aldrig! Att den går att variera på oändliga sätt är dessutom toppen: sojafärs-lasagne, halloumi-lasagne, spenat-lasagne, zucchini-lasagne, mammas lasagne, Kickis lasagne mfl mfl! 😅 Det recept jag lagar oftast får heta “Kattis lasagne”, men det receptet väntar vi lite på. Här kommer ett smarrigt recept som vi lagade igår kväll, ur tidningen Mersmak. Jag gjorde en tomatsås från grunden, lade till spenat i tomatsåsen och stödde över solroskärnor uppepå. Gott!

Lycka till! ☘ /Kattis

En sång om ljus

I helgen sjöng och spelade Uffe och jag “Himlen i min famn” på Frejas dop i Gustavsbergs kyrka. Ett litet klipp finns på min Instagram, för den som är nyfiken.

Denna vecka drar barnkören Tersklangen och kyrkokören Gothemkören igång – båda imorgon torsdag! Med barnen tänkte jag sjunga denna sång om ljus, som passar bra till sön 2 februari, Kyndelmässodagen. ⭐🎵💜 Allt gott, Kattis