Potatiskakor

När du har kokt potatis som blivit över är det här ett bröd du kan baka. Det gör brödet extra saftigt och näringsrikt. Som barn tyckte jag mycket om potatislimpa, som gick att köpa i affären. Vet inte om det fortfarande säljs? 🙂 Lycka till med bakandet!

Ingredienser:

8 kokta potatisar
6 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk brödsirap
2 tsk brödkryddor
2 dl fint rågmjöl
14-15 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med den varma mjölken.
  2. Mosa ner potatisen (som gärna får vara rumsvarm, ej direkt från kylskåpet).
  3. Blanda ner salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Spar lite vetemjöl till efter jäsningen. Jäs brödet 45 min under bakduk.
  4. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Dela i fyra lika stora delar och platta ut två kakor på varje smord pl¨åt. Gör ett hål i mitten av kakan med fingret och nagga bröden med gaffel. Jäs 30 minuter på plåten.
  5. Grädda varje plåt mitt i ugnen på 230 grader, 12-14 minuter, tills de fått lite färg.
  6. Låt svalna på galler utan bakduk. Ät brödet ljummet med gott pålägg!

Lämna ett svar