Halloumilasagne

Som några av er redan har förstått är lasagne poppis i min familj! 😊☘ Detta recept fick jag av min syster Evelina och smakar gott! En lite lyxigare lasagne. Välj gärna ekologisk halloumi eller svensk grillost, för att inte stödja djuruppfödning med mycket antibiotika.

Lycka till! 🌸

/Kattis

 

Hemmagjord müsli

Många köpta müsli innehåller mycket tillsatt socker och/eller nötter. Om du gör din egen müsli kan du själv välja vad du vill ha i och vilken sötma du vill ha. Tillsatta russin gör ju sitt och har du i en halv banan i yoghurten kanske det inte behövs socker alla i själva müslin. Det här receptet fick jag från min svärmor Ulla, men bytte ut nötter mot pumpakärnor. 😊

Lycka till! ☘

/Kattis

Blanda ihop dessa i en bunke:

  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågflingor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl hela linfrön
  • 3 msk socker/honung
  • 2 dl vatten
  • 5 msk olja

Krama om ingredienserna så att allt blir lite fuktigt. Lägg ut blandningen på en smord plåt och grädda i 200 grader ca 30 minuter. Rör om ungefär var 7:e minut, så att müslin bli jämnt gräddad.

Tillsätt 2-3 dl russin efter gräddning. 😊

Doubles med hot sauce

På Trinidad och Tobago finns det smarrig ”Street food”, som härstammar från det indiska köket. Liknar lite en tortilla med fyllning, men äts på ett litet annat sätt. Servetter rekommenderas varmt! 😅 Eftersom recepten jag hittade på nätet hade brittiska mått, har jag försökt skriva om dem till deciliter etc. Dock får du göra uträkningen själv för  Hot sauce, där 1 cup = 2,4 dl. 🌶 Vi tog chilisås istället för färsk chili. Går ju att variera styrkan själv.

Lycka till! ☘

/Kattis

GÖR SÅHÄR (DOUBLES):

  • Blanda 5 dl vetemjöl med 1/2 tsk salt, 1 tsk curry, 1 tsk malen kummin och 1/2 tsk malen svartpeppar.
  • Värm 2 dl vatten till fingervarmt. Blanda i en liten skål med 1 tsk (ungefär) jäst och en nypa socker. Rör runt tills jästen löst upp sig.
  • Blanda ner jästblandningen i mjölet och forma till en smidig deg. Tillsätt mer vatten vid behov.
  • Låt stå under en fuktig handduk 1-1,5 timme. Gör undertiden Mchana, en kikärtssås som man har till.
  • När degen jäst till dubbel storlek, forma till 8 ”plattor”. Stek i 1 dl matolja i en stekpanna, ca 30 sek/sida.

MCHANA TILL DOUBLES:

  • 1 msk matolja i en stekpanna
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 medium gul lök, hackad
  • 1 msk curry
  • 1/2 dl vatten, när löken är stekt
  • 2 fpk kikärtor
  • 2 tsk malen kummin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • Lite hot sauce, efter smak

Slutresultatet, mums!
Hot peppar sauce med mango, lime, chili…

Mangolassi

”Mums!”, tyckte bonussonen! 😋🥭 Och även min make godkände denna, trots att han egentligen inte tycker om mango. En mango lassi piggar upp en måltid eller går att dricka som mellanmål. Receptet jag gjorde är inspirerat av ICA:s recept.

Lycka till! ☘

/Kattis 

GÖR SÅHÄR:

  • Lägg 200g fryst mango i en mixer/blender
  • Häll i 2,5 dl naturell yoghurt och 2 dl mjölk
  • Tillsätt 1/2 tsk malen kardemumma
  • Mixa till önskad konsistens. Späd ev. med extra mjölk.
  • Häll upp i två rejäla glas och toppa gärna med färsk mynta. Voilá!

Surdegsbröd

Äntligen lyckades jag med eget surdegsbröd! 😊 Första gången gjorde jag frallor, som blev både platta och kompakta. Men denna gång följde jag ett recept från Kungsörnen, och det blev två goda limpor! Surdegen har jag gjort på russin i vatten, och förvarar i kylen mellan baken.

Lycka till! ☘

/Kattis 

Morotsbollar

Chokladbollar är en favorit bland fikan! Att hitta nötfria rawfood-varianter är inte helt lätt. Men detta recept var lyckat! Hade ingen kardemumma hemma bara, så jag måste laga dessa en gång till! Använde en mixer/blender och fick stanna flera gånger och röra om med en sked, eftersom smeten är ganska fast i konstistensen.

Lycka till! ☘

/Kattis

MOROTSBOLLAR:

  • Riv 1-2 morötter beroende på strl.
  • Lägg morötterna, 1,5 dl solroskärnor och 8-10 urkärnade dadlar i en mixer /blender eller matberedare.
  • Mixa och rör om med sked när den stannar. Upprepa tills du fått en smet.
  • Rulla till bollar i riven kokos.
  • Ställ in i kylen och njut som ett nyttigt mellanmål eller fika.

Ramslökspesto

Att laga hemgjord pesto kan kännas lite ”overkill”, eftersom det dels är så billigt att köpa god pesto i butik och att det dels tar tid. Men med färsk ramslök så finns lusten där att testa! 😊 Receptet hittade jag på landleyskok.se bytte ut pinjenötter mot solroskärnor, som jag ändå alltid har hemma. Gott att äta till pasta eller att ha i en matig sallad!

Lycka till! ☘

/Kattis 

 

 

Ett år på Gotland

Idag, 30 juli, är det ett år sen vi rullade från Malmö med flyttlasset till Gotland. Tiden har både gått fort och långsamt. Sen dess har vi hunnit flytta en gång till – från Fole prästgård till Trädgårdsgatan i Visby – och passande är att min senaste skiva just heter MOVING. 

Det sista jag gjorde i Malmö innan flytten var att ta ett sista dopp på kallis – min avkopplingsplats runt hörnet! Och träffa några av vännerna en sista gång, boende i samma stad och i Skåne. Och ta en latte med kardemummabulle på favoritcaféet. Det är saker som jag saknar och eftersom Skåne och Gotland inte ligger ”nästgårds”, så är det svårare att ses spontant.

Under året som varit har jag börjat nytt jobb, blivit klar med kantorsutbildningen i Oskarshamn och spelat in en fjärde skiva med egenskriven musik. Det är jag tacksam för! Corona-pandemin har bidragit till inställda konserter, körer och projekt – och höstens planering känns högst oviss. Men just nu njuter jag av hemestern och sämre platser kan man ju bo på för en sådan! 💞😊

/Katarina ”Musikat”

Kajpsoppa

I januari i år blev jag bjuden på en fantastiskt god soppa på jobbet, kajpsoppa! Jag blev intresserad av denna lök/grönsak, och fick under april månad en hel kasse med kajp av en kvinna i kören som jag leder. Så gulligt! ☘😊 Det blev både kajp att tillaga samma vecka och kajp att lägga i frysen. Här nedan följer ett recept på kajpsoppa för minst 10 personer. Gott att ha i kylen och äta under veckan!

Lycka till! ☘

/Kattis

KAJPSOPPA

  • Skala och finhacka en gul lök. Fräs i smör i en stor kastrull.
  • Klipp ca 3 dl kajp i bitar och lägg ner i kastrullen. Fräs en stund.
  • Tillsätt 2 liter vatten och 4 grönsaksbuljonger. Koka upp!
  • Skala 5-6 potatisar och skär i mindre bitar. Lägg i soppan.
  • Koka ca 15 minuter och smaka av med svartpeppar och salt.
  • Ta av soppan från plattan och mixa soppan med en stavmixer.
  • Tillsätt 3 dl creme fraich och ca 2 dl matlagningsgrädde. Koka upp igen och servera sedan varm, gärna med ett gott bröd till. 😊