Blogg

Potatiskakor

När du har kokt potatis som blivit över är det här ett bröd du kan baka. Det gör brödet extra saftigt och näringsrikt. Som barn tyckte jag mycket om potatislimpa, som gick att köpa i affären. Vet inte om det fortfarande säljs? 🙂 Lycka till med bakandet!

Ingredienser:

8 kokta potatisar
6 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk brödsirap
2 tsk brödkryddor
2 dl fint rågmjöl
14-15 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med den varma mjölken.
  2. Mosa ner potatisen (som gärna får vara rumsvarm, ej direkt från kylskåpet).
  3. Blanda ner salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Spar lite vetemjöl till efter jäsningen. Jäs brödet 45 min under bakduk.
  4. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Dela i fyra lika stora delar och platta ut två kakor på varje smord pl¨åt. Gör ett hål i mitten av kakan med fingret och nagga bröden med gaffel. Jäs 30 minuter på plåten.
  5. Grädda varje plåt mitt i ugnen på 230 grader, 12-14 minuter, tills de fått lite färg.
  6. Låt svalna på galler utan bakduk. Ät brödet ljummet med gott pålägg!

Scones

Nybakta scones är både gott och går fort att slänga ihop. Inga förberedelser behövs – och de smakar gott med olika slags pålägg. Just denna höst har jag fått flera burkar plommonmarmelad av vänner och släkt. Det är mumsigt! 🙂

Jag har ingen bra bild på mina scones, som jag ofta bakar till frukost. Men en handskriven lapp på receptet kommer nedan. Finns säkert fler varianter! För dig som vill äta mjölkfritt funkar sådant smör + t.ex. havremjölk bra. Valet av mjöl går också att variera utifrån behov, hälsa och vad som finns i skafferiet. Lycka till!

Kärleksmums

”Åh, vilken god kaka”, sa min bonusson när jag spontant lagat kärleksmums i augusti. Att laga kaka i långpanna är både smidigt och bra. Dock är tips att frysa in en del av rutorna om du inte ställer till fest! Enkelt att tina när du får en gäst på besök. 🙂

Receptet hämtade jag här. Lycka till!

Karelska piroger

Jag har haft släkt i Finland under hela mitt liv och lärt mig uppskatta dessa karelska piroger i tidig ålder. De är goda att äta varma med smör och ost, med äggsmör eller annat tillbehör. Eftersom corona-pandemin inte tillåtit resor mellan Sverige-Finland som vanligt fick jag baka egna piroger en dag under sommaren 2021. Receptet jag använde finns här. Istället för att koka risgrynsgröt använde jag en färdig ”risgrynskorv” från affären. Väldigt smidigt. 🙂 

 

 

Veganska rosenfrallor

När det är dags för dop i vår familj har jag passat på att baka bröd och lagt dem i frysen. Ett av recepten var rosenfrallor, som jag bakade veganska genom att använda veganskt baksmör och havremjölk. Recpetet hittade jag här. För mig är rosenfrallor = fest! 🙂 Lycka till!

 

Workshops IRL

Nu när corona-restiktionerna lättas upp har jag fått möjlighet att leda två workshops. Den första var i Kalmar 26 september med Heliga danser, en slags cirkeldans. Vi lät vi bli att hålla i varandras händer, höll avstånd och var glada över att ses IRL igen!

Den andra workshopen är i Kristianstad i  november och finns beskriven nedan. Vi sjunger sånger från Tanzania och dansar några enkla cirkeldanser ur mässan ”Din ljusa skugga”. Varmt välkommen!

Vegansk päronkaka

Det här är en enkel och god kaka med kardemumma och päron. Lagas vegansk och blir saftig med både olja, havre och päron. Jag hoppas att min pappa gillar den på min sons dop i oktober! Jag fick två hinkar med päron av ett par i kyrkan. Toppen att frysa in och ta fram vid fest och besök.

Receptet finns här. Lycka till! 🙂

Bli satt i bruk

För tio år sen gick jag mitt andra år på Rytmikutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. Det kan verka häftigt och stort, det var det, men jag kände mig ganska liten och ny. Lite som ”bambi på hal is”. Därför värmde det särskilt i hjärtat när kantorn Robert i Ängelholm hörde av sig till mig och bad mig vara koreograf och inspiratör till hans kör, inför sin konsert ”Höstsoppa”. Kören var entusiastisk och nyfiken och ”modig” som vågade testa mina många idéer! Särskilt minns jag en duettdans till ”Till dig” (riktig titel?) och våglika rörelser till ”Så länge skutan kan gå”.

Det här med att ”bli satt i bruk” är oerhört viktigt i livet. Att känna att man hamnat på ”rätt” plats. Att någon annan behöver en och tar tillvara på det man har att komma med. KASAM, känsla av samhörighet, är ett sådant uttryck. Kanske är det just detta som gör oss tillfreds i livet, mycket mer än ekonomisk rikedom eller annan status. Att vi har ett sammanhang som är meningsfullt. Vare sig vi är små, tonåringar, vuxna eller pensionärer.

Genom kontakter jag har fått längs min livsväg har jag blivit satt i bruk på många platser. Några exempel är som musiker på Fosieanstalten i Malmö. Som rytmikpedagog vid lärarutbildningen på SEKOMU i Tanzania. Med körsångare i Kristianstad. Som ledare i Heliga danser på en workshop i Kalmar. Med egenkomponerad musik på en konsert i Fågelfors.

Det här var en reflektion från mig, nybliven mamma på min 33-årsdag. Ta hand om dig och hoppas att du finner KASAM på flera håll på din livsvandring! /Kattis

 

PS: Som sammanfattning av denna sköna känsla lägger jag in en bild från Helsjöns kokbok ”Mat med omtanke”. Hoppas den går at läsa fast den är lite suddig! DS.

Knäckig rabarberpaj

Vi har ännu inte lyckats få någon egen skörd av rabarber i trädgården. Som tur är har vi vänner som gladeligen delar med sig! Receptet Knäckig rabarberpaj | Recept ICA.se tycker jag fungerar fint, men jag tar hälften så stor mängd socker. Det går utmärkt att kombinera rabarbern med ex. jordgubbar, svarta vinbär eller andra bär som du tycker om. Jag har även lagat den med vegetabiliskt smör och grädde, till min pappas stora glädje!

Danskt rågbröd

Gott. Nyttigt. Saftigt. Vad mer kan man säga? Sen min son föddes har det här blivit en favorit att baka. Gillar hur fördegen behöver ”götta till sig” några timmar innan nästa steg ska göras. Långsamhetens lov. Lycka till!

(Ursäkta lite mörk bild på receptet!)