Blogg

Gott nytt år 2022!

Nu står år 2022 inför dörren och det är med nytt hopp om gemenskap, glädje och musik! Jag har börjat spåna på en ny skiva – den femte i raden – och hoppas kunna både spela in den och ha skivsläpp under första delen av året och sommaren. Mer info kommer efterhand! Följ gärna min Instagram-sida för att inte missa något: Katarina Ridderstedt (@musikat.se)

År 2021 kan jag sammanfatta med två år: föräldraledighet och möjligheter som blev verklighet! Med en liten son som föddes 30 juni har jag varit på hemmaplan mestadels. Bakat bröd och bloggat en del här på hemsidan. Några möjligheter som blev av var solosång på ett bröllop i Gothem och två workshops: en i Kalmar och en i Kristianstad. Glad och tacksam för detta!

Med en bild på ett lussebak tackar jag för året som var!
Glada hälsningar, mamma Kattis

Vörtbröd med limpglans

I detta goda recept har jag lärt mig att lägga russin i blöt -för att få brödet extra saftigt – att koka vört på svagdricka och att pensla bröden med ”limpglans” direkt när de kommit ur ugnen.

Visst hör vörtbrödet julen till, men bröd med goda kryddor och russin tycker jag nog att vi kan äta året om! Nästa bröd jag hoppas baka är ett tyskt nöt- & fruktbröd. Får se när jag kommer till skott med det… under 2022 någon gång.

PS: Ursäkta om receptet är lite suddigt. Var svårt att ta en bra bild! 

Sesambröd

Ett jättegott bröd jag bakat med recept ur boken ”Jan Hedhs – Stora boken om bröd”. Det är sesambröd både i och utanpå brödet! Tyvärr tog jag inget foto på mina färdiga bröd. Men jag kan varmt rekommendera detta recept! 🙂

Julkonsert med S:t Clemens kammarkör

I lördags den 11 december fick vi ha vår julkonsert, med ett års fördröjning. Vilken underbar känsla att få sjunga för en ”fylld” domkyrka! Utifrån nuvarande restriktioner… Flera av sångerna från konserten finns snart att lyssna på på min Youtube-kanal. God jul, önskar jag er alla! ❤🎶🌲 /Kattis 

 

Annas frallor

Det här receptet fick jag från min kusin Anna. Det är dessutom hämtat ur ”Nya Annas mat”, så jag tycker att vi kan kalla det för Annas frallor. 🙂 Precis som med kalljästa frallor (ex. Brötchen) är detta recept härligt, med sina långa jästtrådar. Smakar väldigt gott på hösten till en vegetarisk soppa eller ett glas O´’boy.

Receptet går att läsa via denna länk eller som foton nedan. Lycka till!

 

Brötchen

Det här receptet har blivit en ”helgklassiker” i vår familj. Jag tycker att kalljästa frallor är mycket goda (degen får sådana härliga jäsbubblor!) och att göra färdig brödet på morgonen tar ca 1h. En ledig dag är det SÅ VÄRT DET! Med goda tillbehör, varm och kall dryck och trevligt sällskap. Trevlig helg, helt enkelt! 🙂 

PS: När jag lagat receptet senaste gångerna har jag knappt behövt hälften av mjölet i steg 2 samt gräddat frallorna i åtminstone 15 min. DS.

 

Rimbobullar

Under tio års tid spelade jag fotboll i KIK – Knivsta IK. Ett av motståndarlagen i vår hemmaserie var Rimbo. Därför känns det extra ”kul” att dessa bullar härstammar från den trakten. Receptet har jag fått från min gamla granne Kia. Tack! 🙂 Jag gillar verkligen bullrecept där degen bara behöver jäsas i ett steg. Att kavla ut degen direkt tycker jag är både enklare och smidigare. Sen är det inga problem att jäsa bullarna i två timmar efter det. Lycka till – och glöm inte bullformarna, för annars försvinner mycket smör ut på plåten!

Focaccia

Min syster Evelina har varit en hejare på att baka gott focaccia-bröd sen långt tillbaka! För mig tog det 33 år innan jag testade själv. Det är enkelt och gott – och flott! Mycket olja går åt. Nästa gång ska jag nog testa med fetaost, soltorkade tomater eller skurna oliver. 🙂 Färsk rosmarin har vi hemma tack vare min makes kryddrabatt!

Potatiskakor

När du har kokt potatis som blivit över är det här ett bröd du kan baka. Det gör brödet extra saftigt och näringsrikt. Som barn tyckte jag mycket om potatislimpa, som gick att köpa i affären. Vet inte om det fortfarande säljs? 🙂 Lycka till med bakandet!

Ingredienser:

8 kokta potatisar
6 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk brödsirap
2 tsk brödkryddor
2 dl fint rågmjöl
14-15 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den med den varma mjölken.
  2. Mosa ner potatisen (som gärna får vara rumsvarm, ej direkt från kylskåpet).
  3. Blanda ner salt, sirap, brödkryddor och mjölet. Spar lite vetemjöl till efter jäsningen. Jäs brödet 45 min under bakduk.
  4. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Dela i fyra lika stora delar och platta ut två kakor på varje smord pl¨åt. Gör ett hål i mitten av kakan med fingret och nagga bröden med gaffel. Jäs 30 minuter på plåten.
  5. Grädda varje plåt mitt i ugnen på 230 grader, 12-14 minuter, tills de fått lite färg.
  6. Låt svalna på galler utan bakduk. Ät brödet ljummet med gott pålägg!

Scones

Nybakta scones är både gott och går fort att slänga ihop. Inga förberedelser behövs – och de smakar gott med olika slags pålägg. Just denna höst har jag fått flera burkar plommonmarmelad av vänner och släkt. Det är mumsigt! 🙂

Jag har ingen bra bild på mina scones, som jag ofta bakar till frukost. Men en handskriven lapp på receptet kommer nedan. Finns säkert fler varianter! För dig som vill äta mjölkfritt funkar sådant smör + t.ex. havremjölk bra. Valet av mjöl går också att variera utifrån behov, hälsa och vad som finns i skafferiet. Lycka till!